Et bureaukrati som organisationsform er kendetegnet ved, at hver enkelt person har meget afgrænsede funktionen inden for sin kasse, men på den anden side har de vide rammer inden for den kasse.

Jeg oplevede et stærkt eksempel for mange år siden. Da jeg skulle på barsel med Pelle, var jeg timelønnede og arbejdede to dage om ugen. Min chef klokkede i det, så jeg fik løn for fem dage om ugen – for flere måneder, fordi chef var bagud med at få det ordnet. Det tog laaaang tid at rette, og min chef var fuldstændig ligeglad – til en grad, hvor lønkontordamen kom til at sige noget til mig om det, og hun var ellers meget korrekt og holdt ting på sin banehalvdel. Fordi chef var ligeglad og ikke rettede i lønsystemet, gav det mig og sød løndame et værre pukkelarbejde, og det var lige omkring fødslen (det gik først i orden to dage efter Pelles fødsel), så den stakkels løndame var ved at være noget ked af at blive ved med at ringe. Men vi grinede så meget af det, som vi kunne. Enden på det hele blev så, at jeg blev tilsendt et girokort på mange tusinde kroner med nærmest minus indbetalingsfrist, og som SKULLE indbetales på posthuset (kan ikke huske hvorfor, netbank kunne vist ikke den slags girokort dengang) – men til gengæld havde verdens sødeste løndame fratrukket de 15,-., som det kostede i indbetalingsgebyr, for DET ville hun simpelthen ikke finde sig i, at jeg skulle betale.

Jeg oplevede noget lignende i dag. Da vi søgte skoleudsættelse til Pelle, udfyldte vi en ansøgning, sendte den til skolen og gik og ventede i flere uger og blev mere og mere grønne i hovederne. Til sidst ringede jeg op til skolen og spurgte til den. Det tog lidt tid, før sekretæren forstod, hvorfor jeg ringede, for det viste sig, at selvom det hed en “ansøgning”, så fik man altid skoleudsættelse, hvis børnehaven var enig. Kors i skuret, mand. Nå, men for et par uger siden var jeg så oppe for at hente en blanket mage til til Simon. Sekretæren ved godt, at jeg er Pelles mor. Da jeg så bad om blanketten, spurgte hun, hvad jeg skulle bruge den til? Ja, altså, Pelles lillebror Simon. Hvorfor skal han skoleudsættes? Ja, han har også autisme. Og sekretæren gik fuldstændigt i stå. Hun stod bare og kiggede på mig med skrækken malet i ansigtet – så lang tid, at jeg blev helt utilpas, og i en grad, så jeg helt fik lyst til at trøste hende og sige “jaja, så er det jo ikke værre”. Hun var helt chokeret og sagde, at det var dog frygteligt, og spurgte, om vi nu fik den hjælp, vi skulle bruge og sådan, og jaja, svarede jeg, det gør vi skam. Og så jokede vi lidt om, at det var blanketten var sidste år, men at den næppe ville ændre design, så vi kunne bare rette årstallet. Så fortalte jeg så historien om, hvordan vi havde ventet sidst, og så grinede vi lidt af det. Da jeg så kom med den udfyldte blanket i dag, så tog hun imod, sagde “det ordner vi lige, så skal I ikke vente på det!”, travede ind til viceskolelederen, afbrød hende, fik hende til at skrive under, lavede os en kopi, og forsikrede mig om, at NU skulle vi ikke bekymre os om mere før om et år, når der var indskrivning igen. Det havde ikke bekymret os denne gang, nu kendte vi jo proceduren, men det var sødt gjort!

Det er også kærlighed inden for bureaukratiet. 🙂

  2 Responses to “Kærlighed i bureaukratiet”

  1. Bureaukratiet består i sin basis af mennesker. Nogle af dem bruger deres position til at gøre livet nemmere for andre; andre bruger den til at markere sig selv med ved at træde på klienterne/kudnerne/patienterne/borgerne. Og den store hovedpart gør det, computerne anbefaler, for det fratager dem ansvaret for at tænke selv.

  2. Hej Lærke!

    Ja, sidstnævnte undlod jeg jo behændigt at tale om, for dem er der jo aaaalt for mange af. 🙂 Og der er aaaalt for mange af dem, der har et arbejde med mennesker, som de “bare” udfører – uden at tænke på, hvor meget det kan påvirke livet for dem, de har som klienter. Og jeg ville bare fremhæve to, som faktisk lige gjorde noget ekstra. 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 anya.dk Suffusion theme by Sayontan Sinha