Her i huset har vi i flere år kørt med ugentlige madplaner og indkøbsture. Det får man lidt røg for ind i mellem – jeg er faktisk blevet decideret hånet ude på arbejde over, at jeg om fredagen vidste, hvad vi skulle have om mandagen, for slet ikke at tale om, at vi har indkøbslister i Excel.
Men da madplaner og ugentlige indkøb er en god idé, vil jeg her forklare, hvordan vi griber det an. Den ugentlige indkøbstur klares onsdag aften og starter i Netto og slutter i Føtex. På den måde bliver det billigst og hurtigst.

De rigtigt dygtige madplanlæggere smider aldrig for gammel mad ud. De sørger for, at hvis de køber en knoldselleri, så bliver den brugt. Eller hvis de får kylling, koger de suppe på skroget, og så indgår suppen i en ret to dage efter. Så gode er vi ikke. Vi har heller ikke en kvart ko i fryseren eller en kule i haven med hvidkål og kartofler. Men det går nu meget godt alligevel.

Tirsdag aften sætter vi os med kalenderen for ugen, tilbudsavisen for Netto og Føtex og de to-tre opskriftsbøger, vi bruger oftest. Vi har en madplan med ugedagene. Først skriver vi ned, hvad der sker af ting, der kan påvirke aftensmaden. Gæster? Møder? Kommer nogen sent hjem? Så kan den se sådan ud (vores går så fra torsdag til torsdag, fordi der købes ind onsdag):

Mandag [Louise]
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag [Morten]
Lørdag
Søndag [Rude]

Nu ved vi så, at Louise spiser med mandag, Morten spiser med fredag, og søndag er vi på besøg hos mine forældre til aftensmad. Tirsdag er ungerne hos mine forældre hele dagen og kan ikke spise ret meget, når de kommer hjem. Vi ved, hvad Louise og Morten ikke kan lide, så det undgår vi de dage.

Så brainstormer vi lidt over, hvad vi kunne tænke os. Det er længe siden, vi har fået pizza eller lasagne. Begge dele er tunge på kalorier, så vi vælger en af dem, og det skal på en dag, hvor der er rimelig god tid.

Vi prøver at planlægge, så vi ikke får det samme kød eller tilbehør (pasta/ris/kartofler/bulgur) to dage i træk og ikke det samme kød eller tilbehør tre gange på en uge. Der er grøntsager til næsten alt.

Mandag [Louise] Pasta med tunsauce
Tirsdag Boller i karry med ris (+ portion til fryseren)
Onsdag Pangasiusfilet med kogte kartofler
Torsdag Kylling i soya/honning/hvidløg med ris
Fredag [Morten] Forloren hare med ovnkartofler
Lørdag Lasagne
Søndag [Rude]

Undervejs i planlægningen flytter vi rundt flere gange, fordi der så kom kartofler to dage i træk, og det skulle lige rettes.

Så laver vi indkøbslisten. Det er et forudfyldt ark med de ting, vi plejer at købe. Man køber jo i reglen 80% de samme ting – pålæg, mælkeprodukter, grøntsager, pasta, ris og den slags, og man husker nemmere at få tjekket, om man mangler noget. I løbet af ugen har vi en seddel på køleskabet, hvor vi skriver ned, hvis vi kommer i tanke om noget. Her er et kik på vores:

image

Tre kolonner inddelt i kategorier, så der er plads til at skrive et par ekstra ting på i hver kategori. F.eks. køber vi sjældent tomatpuré på flaske, men når vi gør, skriver vi det lige på ved siden af ketchuppen. Den tredje kolonne er til alle ekstratingene – når der er ting uden for kategori, vi skal have, f.eks. hvis der er en film på tilbud i Føtex, eller vi skal have printerpapir. Hvis der er ting, der skal købes et bestemt sted, noteres det ved N: foran varen for Netto og F: for Føtex og så fremdeles. Indkøbslistens kategorier er sorteret efter Jespers foretrukne rute rundt i Netto.

Man tager så madplanen, listen fra køleskabet, tilbudsavisen og kogebøgerne med ugens opskrifter, og så har man på fem minutter lavet en indkøbsliste. Det nemmeste er, hvis man selv sidder ved bordet og skriver og har en hjælper i køkkenet, der kan tjekke, når man råwer “har vi mere tomat på dåse”, men det er en detalje. grin 

Vi holder os ikke slavisk til madplanen. Hvis det en dag er lunt, og vi ikke gider tomatsuppe, bytter vi bare om på en dag eller finder på noget nyt og skubber planen en dag. Vi tager ikke kød op om morgenen, vi tøer det op om eftermiddagen i microen – der burde vi også være mere supermadplanlæggere, men det virker ikke helt for os. Det er også derfor, vi kan ændre plan lige pludseligt. Af samme årsag fryses det meste kød ned lige efter indkøb, så er vi sikre på, at det ikke bliver for gammelt i køleskabet.

Derudover har vi også et godt lager – vi har altid noget kød og grønt i fryseren og ris og pasta i skabet, så vi kan overleve et par dage uden at få købt ind. Vi køber altid kød stort ind på tilbud.

  One Response to “Madplan her i huset”

  1. Jeg må sige, at der er styr på sagerne hos jer smile

    Vi har også en ugentlig madplan. Vi handler ind hver lørdag. Vi handler primært ind i Aldi og supplerer med enten Irma eller SuperBest.

    Jeg synes, at vi er blevet mere bevidste og måske også sparsommelige efter vi har indført madplaner (en del år siden nu) og når vi køber pålæg og kan se, at det ikke lige bliver spist inden for de der 4 dage, så fryser vi gerne halvdelen ned.

    Vi skal meget sjældent handle ind i løbet af ugen og det synes jeg bare er så skønt.

    smile

Sorry, the comment form is closed at this time.

   
© 2012 anya.dk Suffusion theme by Sayontan Sinha