Børn med autisme kan være meget svære at motivere til noget som helst. Det gælder også Pelle. Han kan ikke se pointen i at lave noget som helst andet, end det han selv vil. Inden du tænker “sådan er alle børn da”, så vil jeg lige indskyde, at de fleste andre børn kan man godt få til at lave lektier, gå ud med skrald eller lignende, selvom de måske brokker sig. Pelle nægter hårdnakket.

Vi har derfor kørt forskellige motivationssystemer – et af dem, som virker udmærket, selvom han tager nogle pauser ind i mellem, er krydsskemaet. Han sparer som regel op til noget Lego. Han får et kryds, når han spiser kød eller smager andet nyt mad, gør gode gerninger såsom at hjælpe med at dække bord og tørre af efter opvasken. I en periode, hvor han talte grimt og skældte ud hele tiden, fik han kryds, når han talte pænt og roligt. Da vi var på ferie, ville han simpelthen så gerne have et bestemt gevær, så jeg havde verdens bedste sidekick med op og vaske op hver aften, indtil de 30,- krydser var hjemme. Det var simpelthen så hyggeligt, synes jeg, og Pelle var glad og hjælpsom. Da så først de 30 krydser var hjemme, ville han ikke længere, nu havde han jo fået sit gevær. Et kryds har en fast pris på 5,-, så hvis han ser noget i et Legokatalog, kan man hurtigt regne ud, hvor mange krydser det koster.

I går manglede han så fem krydser for at få et bestemt Legosæt, og så tog pokker ved ham. Han hjalp med at tørre af efter opvasken, prøvede at spise bacon, og så spurgte han Jesper, hvad han skulle hjælpe med i dag. Jo, Jesper viste ham så sedlen over lørdagens opgaver, og Pelle læste på den og sagde, at han nok skulle hjælpe med at gøre rent. I morges vågnede så vi ved nogle sære dunk i gulvet. Pelle havde så fundet vores gulvmoppe, holdt den ind under vandhanen og var nu (i højt humør) i færd med at vaske alle gulvene ved at dunke den ned i gulvet. Når der ikke var blevet støvsuget inden, var der måske ikke blevet sååå rent, og der lå en hel del søer af vand rundt i huset, men han var simpelthen så stolt, så vi har udsat rengøringen, så han ikke bliver ked af det. Han lagde også selv tøj på plads i sit skab (det har han aldrig gjort før), og til sidst tog han med sin far på indkøb og på lossepladsen. Så fik han så de sidste krydser og kunne meget stolt hjembringe Legosættet. (60023, for at være helt præcis.)

(Billede kommer senere.)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 anya.dk Suffusion theme by Sayontan Sinha